SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Första vindkraftstornet i trä står klart

Nyheter 2020-04-30

Sveriges första vindkraftstorn i trä står nu klart utanför Göteborg. Tornet är 30 meter högt och har levererats av Modvion, ett av de utvecklingsföretag som fått stöttning genom The Bioeconomy Region.

 

Det var genom projektets stödprogram Bioexpress som Modvion fick hjälp att etablera sina vindkrafttorn av trä på marknaden för några år sedan. Nu har det första tornet rests på Björkö utanför Göteborg. Det är byggt på Moelvens limträfabrik i Töreboda och materialvalet gör vindkraftverket klimatneutralt från start.

Foto: Modvion

– Det här är ett stort genombrott som banar väg för nästa generations vindkraftverk. Laminerat trä är starkare än stål vid samma vikt och genom att bygga i moduler kan vindkraftverken bli högre. Genom att bygga i trä minskar vi dessutom koldioxidutsläppen vid tillverkningen och lagrar i stället koldioxid i konstruktionen, säger Otto Lundman, vd på Modvion AB.

 

Trätornen kan byggas till betydligt lägre kostnad än stål, vilket sänker produktionskostnaden för vindkraftselen. Träets lägre vikt och modulkonceptet gör det också möjligt att transportera tornen till byggplatsen på allmänna vägar.

Kommersiella trätorn 2022

Trätornet på Björkö är beställt av Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum på Chalmers och ska användas i forskningssyfte. Men redan 2022 byggs det första trätornet i kommersiell skala. Modvion har skrivit under avsiktsförklaringar med Varberg Energi om ett 110 meter högt torn och med Rabbalshede Kraft om tio torn, minst 150 meter höga.

 

– Vindkraft beräknas vara EU:s största kraftkälla redan 2027. Med vindkraftstorn i trä får vi ännu klimatsmartare förnybar el att möta klimatkrisen med, säger Ola Carlson, föreståndare vid Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum och biträdande professor i förnybar elkraftproduktion.