SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Miljövänliga förpackningar av jordbruksrester

Nyheter 2019-07-08

Kristinehamnsföretaget Seelution bidrar till en miljövänligare förpackningsindustri med ett laminat som är gjort av jordbruksrester. Och intresset för fossilfria förpackningar är enormt.

 

Så mycket som 40 procent av all plast som tillverkas i världen används till förpackningar. Majoriteten kommer från icke förnybara källor.

 

– Plast är billigt och praktiskt men leder också till omfattande och allvarliga problem för miljön. Fortsätter världen att skräpa ner som idag så kommer det snart att finnas mer plast än fisk i haven, säger Dag Tryggö, affärsutvecklare på Seelution.

 

Människor runt om i världen kräver en förändring. 170 länder är överens om att minska användningen av miljöskadlig plast till år 2030. Förpackningsindustrin har stor potential att göra nytta för miljön och det ser Seelution som sitt kall.

– Plast leder till allvarliga och omfattande problem i världen, säger Dag Tryggö. Seelution vill vara en del av lösningen.

Tar till vara på jordbruksrester

Seelutions innovation används som ett innersta skikt i pappers- och kartongförpackningar, kallat laminat. Laminaten skyddar livsmedlet i förpackningen och gör så att inte syre, fett och aromer tränger ut eller in.

 

Förpackningslaminat är nästan alltid gjort av plast eller aluminium. Seelutions laminat baseras på växter, som skalet på korn till exempel – en restprodukt från jordbruket som inte används som föda.

 

Produkten, Skalax,  är helt nedbrytbar och kan återvinnas i pappersåtervinningen.

Kan användas till alla livsmedel

– Skalax är godkänt för att komma i direktkontakt med mat och kan användas till torra varor som müsli, chips och nötter. Kompletterar man med en vätskebarriär kan man även använda det till blöta livsmedel och drycker, säger Dag Tryggö.

Världsunikt

Seelution har kontor och laboratorium placerat i Göteborg. Produktionsanläggningen – den första i sitt slag i hela världen – ligger i Kristinehamn. Idag är de nio anställda och företaget har stora planer för framtiden. Intresset från pappers- och förpackningstillverkare är stort.

 

– Nuvarande kapacitet är 27 000 ton per år. Men vi planerar att bygga ut fabriken och skala upp försäljningen, säger Dag Tryggö.