SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Frokostwebinar Omsorgsbygg – tre og helseeffekter

Webinar 2022-03-02

 Økte krav og sterkere bevissthet rundt bærekraftig byggeri gjør at fornybare materialer brukes mer og mer i alle typer byggeprosjekter, også innen helse og omsorg. Brukerne av denne type formålsbygg tilbringer mesteparten av døgnet innendørs og et godt innemiljø er viktig. Flere norske og internasjonale forskningsstudier har vist at økt bruk av natur og elementer av natur i våre omgivelser, både i inne- og utemiljøet, kan ha helsefremmende effekter på oss mennesker. 

 

Kommuner over hele landet har planer å bygge omsorgsboliger, helsehus, sykehjem osv. Hvordan kan disse prosjektene bygges med fornybare ressurser og hva er betydningen for klima – og innemiljø for de som jobber og bor der? I dette webinaret deler Sandefjord Kommune sine erfaringer etter å ha bygd nye Nygård sykehjem, samt at vi får informasjon om tre, innemiljø og helseeffekter. 

 

Tid: 2. mars 08.30 – 10.00 

 

Sted: Digitalt på Zoom 

Program

  • 08:30 – 08:35 Introduksjon og velkommen. Presentasjon av foredragsholdere.  Forsker, Knut Magnar Sandland, NIBIO og Tredriver Kristin Vedum, BYGG i TRE 
  • 08:35 – 09:00 Nygård Sykehjem i Sandefjord åpner snart 72 nye hjem for personer med demens. I tillegg skal det gjøres en rehabilitering av eksisterende sykehjem. Prosjektet har et omfattende miljøfokus med bruk av konstruksjon i tre, blått tak, solceller mm. Vi får innblikk i prosjektet fra ide til realisering der fokus er miljøkrav, gjennomføringsmodell, rett kvalitet til rett pris, konstruktivt tre, prosjektet på godt og vondt mm. v/ Christian Thorsen Egeberg, Eiendomssjef Sandefjord kommune
     
  • 09:05 – 09:25 Helseeffekter av trebruk – erfaringer Norge. v/Anders Qvale Nyrud, professor, NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) 
  • 09:30 – 09:50 Materialvalg i bygg kan bety for mye helsen vår. Hva er det som gjør at kroppen reagerer på .ulike kvaliteter i omgivelsene? v/ Christina Qvam Heggertveit, fylkesskogmester, Statsforvalteren i Møre og Romsdal. 
  • 09:55 – 10:00 Spørsmål og oppsummering 
  • 10:00 – 10:15 Etterpålag for de som har tid 

Arrangør: The Bioeconomy Regions in Scandinavia, BYGG i TRE, Norwegian Wood Cluster mfl.