SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Seminarie om träbyggande gav nya insikter

Nyheter 2019-12-07

4. desember arrangerte interregprosjektene «rethinking wood» og «The Bioeconomy Region», i samarbeid med Smart Innovation Norway, kompetanseforum for byggebransjen i Østfold og Fyrbodal – for å øke kunnskapen rundt moderne bygging med tre. Over 50 engasjerte personer deltok på seminaret.

 

– Jeg var med på seminaret fordi selskapet jeg jobber i fremmer digitale løsninger for byggebransjen. Derfor var det interessant å høre hva som ble tatt opp her, sier Morten Skinnarmo.  Han er markedssjef i APX Systems, som utvikler programvare og lager løsninger for blant annet byggebransjen, innenfor logistikk og produksjonsstyring.

 

“Byggebransjen henger bak”

– Bransjen er litt underutviklet i forhold til bruk av digitale løsninger og jeg ser helt klart et behov for å bidra litt inn mot noen av deltakerne som var her i dag. Jeg har et par navn på blokka som jeg vil kontakte angående dette, røper Skinnarmo. Han utdyper:

 

– Generelt opplever vi at byggebransjen henger litt bak andre bransjer på ganske elementære ting, som for eksempel å kommunisere og samhandle seg imellom i en verdikjede. Til sammenligning tok dagligvarebransjen i bruk løsninger for 15-20 år siden som byggebransjen enda ikke har tatt i bruk.

 

Helt konkret mener Skinnarmo at APX Systems kan hjelpe byggebransjen med byggeplasslogistikk, det vil si å ta imot varer i et digitalt varemottak på byggeplass.

 

– Vi sjekker varene mot bestilling og sikrer at det du tar imot er i samsvar med det du har bestilt. Riktig mengde og riktige produkter til rett pris. I tillegg tilbyr vi løsninger for kommunikasjon mellom byggeplass og transportør, og her jobber vi med og utvikler apper, forteller Skinnarmo (til høyre i bildet under).

 

Espen André Johansen i HPH Byggentreprenør AS (til venstre) og Morten Skinnarmo i APX Systems

 

 

Overraskende forskning

Espen André Johansen i HPH Byggentreprenør AS var en av deltakerne i paneldiskusjonen som ble arrangert etter lunsj. Hans bedrift har erfaring med bruk av ulike materialer, deriblant massivt tre.

 

– Vi har holdt på i 40 år og vil henge med i utviklingen. Grunnen til at vi ønsker å bruke mer massivt tre i stedet for stål og betong, er at vi er en byggmesterbedrift med mange snekkere som har et sterkere forhold til tre, kommenterer Johansen.

 

Han opplevde seminaret som nyttig, og legger ikke skjul på at han lærte ting han ikke visste fra før.

 

– Det er tydelig at det finnes mye kompetanse på området. Jeg fikk meg en liten aha-opplevelse. Det viktigste jeg tar med meg er all forskningen som ble presentert og som er gjort på dette med inneklima og hva slags påvirkning det har på mennesker å oppholde seg i et trebygg, forteller Johansen. Han legger til:

 

– Massivt tre har mange gode egenskaper som går på inneklima, miljøfotavtrykk og rask byggetid. Jeg tror dette er fremtiden.

 

Høyt engasjement

Kjell Reidar Mydske, leder for næringsklyngen NCE Smart Energy Markets i Smart Innovation Norway, og Bjørn Horten, prosjektleder i Næringsseksjonen i Østfold fylkeskommune, har hatt ansvaret for å planlegge og gjennomføre arrangementet. Begge opplevde at dagen gikk over all forventning.

 

– Det har gått veldig bra og det var en rød tråd gjennom hele dagen. Panelsamtalen passet bra med fokus på digitalisering og effektivisering, sier Horten.

 

– I tillegg var det gode, motiverende innlegg, kommenterer Mydske.

 

Totalt deltok over 50 personer fra ulike bedrifter tilknyttet byggebransjen i Østfold og Fyrbodal. Hovedtemaene som ble presentert og diskutert var:

 

  • Moderne bygging med bærende konstruksjoner i tre
  • Hvordan påvirker trebygg inneklima og helse?
  • Erfaringer med bestilling av trebygg
  • Digital modenhet og digitalisering i tre

 

Engasjementet fra salen var stor og det var tydelig at temaene var høyaktuelle for aktørene i dagens bygglandskap.

 

– Innholdet på seminaret var faglig relevant og relevant for mange selskaper i en stor bransje. Når det i tillegg er et såpass spisset tema blir det enda mer relevant for de som velger å dra, påpeker Mydske. Han fortsetter:

 

– Det er en endring for bransjen å velge en ny teknologi og i dag så vi at det er en endring som pågår. Jeg tror budskapet om at flere må ta hensyn til flere måter å bygge på nådde frem.