SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Termowood fick hjälp in på svenska marknaden

Nyheter 2020-12-01

Norska Termowood ser framtida möjligheter med både export till Sverige och om några år kanske även en systerfabrik på andra sidan gränsen. Samverkan med Paper Province är ett gott exempel på The Bioeconomy Region-projektets mål att skapa förutsättningar för små och medelstora företag att nå kunder på nya marknader.

 

De fann varandra under ett projektevent i Norge 2017. Entreprenören Henning Thorsen var på plats i syfte att lyssna på intressanta föreläsningar och vidga sitt nätverk, helst in över gränsen i västra Värmland. Termowood har sedan 2013 utvecklat och producerar nu en ny typ av isolerade byggelement, Tewo, som kombinerar korslimmat och massivt trä.

 

KUNDE INTE BLIVIT EN BÄTTRE MATCHNING

 

– Mitt uppdrag var att hålla öron och ögon öppna för att hitta intressanta partner och objekt som passade in i nystartade The Bioeconomy Region, säger Lennart Proper, projektledare för delområdet Hållbart byggande i trä.

 

– Jag gick fram till honom, och det första jag sa var att ”jag vill starta en fabrik i Sverige”, berättar Henning Thorsen. Lennarts bakgrund inom industrin fångade min uppmärksamhet. Paper Province och alla andra möjligheter som öppnades är bonusvärden.

 

Tre år senare konstaterar både Lennart Proper och Henning Thorsen samstämmigt att matchningen inte kunde ha blivit bättre. Ett av projektmålen handlar om gränsöverskridande samverkan och att skapa förutsättningar för små och medelstora företag att etablera sig på nya marknader.

 

KONTORSBYGGNAD I SÄFFLE FÖRSTA SVENSKA PROJEKTET

 

I slutet av juni 2020 levererade Termowood byggelement från den norska fabriken i Hurdal till det allra första projektet på andra sidan gränsen. Kontorsbyggnaden i Säffle är något konkret att visa upp. Här kan potentiella kunder själva få uppleva fördelarna med det nya byggsystemet. En produktionsanläggning i Sverige står fortfarande högt på Termowoods önskelista.

 

– Det här är rätt väg att gå för oss för att introducera en ny helt ny byggmetod, konstaterar Henning Thorsen. Nu finns ett referensprojekt på plats som vi hoppas ska skapa intresse och få uppmärksamhet hos kunderna.

 

– Vi fortsätter samtidigt att se på möjligheterna för en industrietablering i västra Värmland, vilket skulle vara en strategiskt bra placering, fortsätter han. Avståndet till vår norska fabrik är rätt, här finns kompetens om trä och skog, och ett intresse för nya etableringar.

 

– Jag är tidsoptimist – kanske finns en anläggning på plats om ett par år, ler Henning Thorsen.

 

INNOVATION FÖR EFFEKTIVARE BYGGPROCESS

 

Termowoods innovation vill vara konkurrenskraftig ur flera perspektiv – pris, styrka, byggtid och miljö. Byggsystemet Tewo passar de flesta hustyper och kan kombineras med andra byggmaterial. I marknadsföringen berättas om 70 procent kortare byggtid än på traditionellt vis. Dessutom minskar svinnet eftersom endast exakt mängd byggmaterial levereras.

 

– Det här är en spännande kombination där byggbranschen möter industrin, vilket har gjort vårt samarbete extra intressant, säger Lennart Proper. Tänket med byggelement, moduler, förändrar värdekedjan och effektiviserar byggprocessen. Vi vill helt klart se en fabrik här i Värmland.

 

– Vi vet också att Sverige står inför stora behov, bland annat när det gäller utbyggnad av offentlig sektor. Kortare byggtider kan spara stora resurser, trä är ett levande material som det är hälsosamt att omge sig med, fortsätter Lennart Proper.

 

NÄTVERK FÖR FORTSATT UTVECKLING OCH ETABLERING I SVERIGE

 

Projektet har gett Termowood det nätverk företaget behöver för att fortsätta utvecklas och skapa plats för både en ny byggmetod och en innovativ produkt på den svenska marknaden.

 

– Allt har naturligtvis inte varit enkelt och gått rakt fram hela tiden, säger Henning Thorsen.

 

– Men vi är mycket tacksamma för den vägledning vi har fått. Det har funnits en stor vilja att bidra till att vi ska lyckas. Jag hoppas och tror att samarbetet med Paper Province kommer att fortsätta i någon form även framöver.

 

Text: Katarina Averås