SV / EN / NO
Bioeconomy Region

3D-printade dansklackar i biokomposit - för miljöns skull

Nyheter 2020-03-14

Patricia Edvardsson ville vara med och bidra och göra något konkret i kampen för en miljövänligare värld.

– Man måste börja någonstans och för mig kändes det bra att börja med att byta ut silikonet i klackarna på mina salsaskor, säger hon.

 

För sexton år sedan startade Patricia Edvardsson Patricias Danscenter. Företaget som lockat tusentals värmlänningar till dansens värld.

 

På centret används specialgjorda dansskor från Peru och en dag fick hon en idé om att göra dem mer miljövänliga.

MINSKAD KLIMATPÅVERKAN

För Patricia är det viktigt att göra så mycket som möjligt för minskad klimatpåverkan.

 

– Sverige är ett litet land, men vi är bland de tio värsta i världen på konsumtion och utsläpp. Om alla kan bidra med något litet så hoppas jag att det kan ge effekt. Man måste börja någonstans och för mig kändes det bra att börja med att byta ut silikonet i klackarna på mina salsaskor.

FICK EKONOMISKT STÖD

Patricia hörde talas om ett projekt som klustren Paper Province, Triple Steelix och Processum drev för att stötta klimatsmarta idéer. Två miljoner kronor fördelades för att hjälpa privatpersoner med gröna idéer att i ett tidigt skede komma vidare i processen. Pengarna kom från statliga Vinnova.

 

Patricia ansökte och fick beviljat stöd på 50 000 kronor.

 

– Det kändes bra att klustren trodde på idén, som att någon höll mig i handen.

THE WOOD REGION

Tack vare stödet kunde Patricia låta The Wood Region i Sysslebäck tillverka klackarna. På test- och utvecklingscentret blandas sågspån med bioplast till ett material som kan användas i 3D-skrivare. Tio par klackar tillverkades där olika kompositioner av materialet användes för att få olika tyngd på klackarna.

 

– Det är fascinerande vad man kan göra i en 3D-printer. Min målsättning är att göra en hel sko med råvaror från den svenska skogen, men jag börjar med att kolla om det fungerar med klacken.

TILLVERKNING I PERU

De 3D-printade klackarna sändes till Peru där de spikades och limmades ihop till vackra dansskor av ett litet företag som ger kvinnor en chans att komma ut på arbetsmarknaden.

 

– Jag förenar mina två länder genom att ta råvara från Värmland och låta skorna tillverkas i Peru. Men det är förstås ett transportproblem. Man skulle kunna tillverka skorna här också. Jag ser det här som ett första försök. Nu återstår att se hur mycket energi och resurser som går åt.

 

Nu är klackarna på plats i Karlstad och ska testas och utvärderas av tio dansare på Patricias Danscenter.