SV / EN / NO
Bioeconomy Region

3D-printar biobaserade skydd åt sjukvården

Nyheter 2020-04-03

I Coronavirusets fotspår råder brist på skyddsutrustning och vården behöver snabbt fylla på sina förråd. Den värmländska produktionsanläggningen The Wood Region börjar nu 3D-printa delar till ansiktsvisir för att hjälpa till.

 

Testbädden i Sysslebäck printar nu hållare, så kallade skalmar, till ansiktsvisir som behövs i sjukvården.

 

– Vi hörde från Region Värmland och andra att behovet var stort och började fundera på hur klustret skulle kunna bidra, berättar Peter Edberg på Paper Province, som delfinansierar The Wood Region ihop med bland andra Tillväxtverket, Region Värmland och Region Dalarna.

 

3D-utskrift kom snabbt på tal och efter en rundringning visade det sig att personalen på The Wood Region var inne på samma idé.

3D-print in action!

Från idé till leverans på en vecka

– Bara några dagar senare var produktionen igång och nu printar vi delar på två av våra skrivare. På knappt en vecka har vi hunnit göra 111 stycken, berättar Malin Fleen som jobbar som designer och maskinoperatör på The Wood Region.

 

Till vardags legotillverkar de produkter genom additiv tillverkning, även kallat 3D-print, med biokomposit. Det är ett biobaserat material gjort av träspån och majsstärkelse.

Närproducerat

Delarna slutmonteras till färdiga visir i Torsby för att distribueras vidare till vårdinrättningar.

 

– Vi på Paper Province har startat en efterlysning bland våra medlemsföretag för få in överblivna OH-blad och flera har redan tömt sina förråd och vill bidra, tillägger Peter Edberg.

 

Personalen på The Wood Region. Från vänster; Hans Nilsson, Malin Fleen, Alexsander Nordvall och Roger Andersson