SV / EN / NO
Bioeconomy Region

BIOKOMPOSITT SOM SKRIVES UT I 3D-PRINTER

Nyheter 2021-01-21

I Sysslebäck i Värmland ligger The Wood Region – et unikt anlegg der du kan produsere ting av biokompositt. Lokalene er utstyrt med 3D-printere i ulike formater som kan skape all verdens former i dimensjoner fra smått til stort.

 

På The Wood Region får bedrifter som ønsker å omstille seg til en mer bærekraftig produksjon et forsprang. Biokompositten som brukes i printerne består av en blanding av bioplast og trefiber som er sterkt og miljøvennlig. Det kommer fra fornybare råvarer og kan erstatte mindre klima smarte materialer som fossilbasert plast og metall. Det finnes egentlig ingen rammer for hva som kan produseres i biokompositt, det er bare fantasien som setter grenser.

 

Sculptur 3D-printer møbler og startet sin utviklingsreise i Sysslebäck. Foto: Paper Province

 

VERDENS FØRSTE 3D-PRINTEDE MØBLER
Én av bedriftene som har brukt anlegget for å komme fremover i omstillingen til fossilfrie materialer, er nystartede Sculptur som eies og drives av entreprenøren Glenn Mattsing. Sculptur 3D-printer møbler og startet sin utviklingsreise i Sysslebäck. Der la de grunnlaget for en stol av gjenvunnet plast som ble deres signaturprodukt. For å realisere printing med gjenvunnet plast har de blant annet fått hjelp av RISE i Göteborg. The Wood Region ble en øyeåpner for Sculptur, som nå er den første møbelbedriften i verden med produksjonskapasitet for 3D-printing.

 

Göran Brandt har ved hjelp av 3D-teknologi printet ut en 7,5 meter lang del til en helt ny type seilbåt. Foto: Paper Province

 

SEILBÅT I PRINTEREN
En annen entreprenør som har fått hjelp av The Wood Region, er Göran Brandt. Han har ved hjelp av 3D-teknologi printet ut en 7,5 meter lang del til en helt ny type seilbåt. Dette kan revolusjonere båtbransjen og på sikt skape arbeidsplasser i Värmland.

 

Med denne teknikken tar det bare to til tre dager å lage den såkalte pluggen som er den første delen i båtproduksjonen. Med tradisjonell metode tar det like mange måneder, sier Göran Brandt, adm. dir. i Inshore Sweden.

 

Visirfester til ansiktsvisir som trengs i helsevesenet. Foto: Paper Province

 

VISIRFESTE TIL HELSEOMSORGENS ANSIKTSVISIR
Da koronaviruset kom, omstilte The Wood Region seg raskt og begynte å printe ut holdere, såkalte visirfester, til ansiktsvisir som trengs i helsevesenet. Delene sluttmonteres til ferdige visir i Torsby og distribueres videre til helseinstitusjoner.

 

På bare noen dager var produksjonen i full gang, og nå printer vi ut deler på to av printerne våre, forteller Malin Fleen, som jobber som designer og maskinoperatør i The Wood Region.

 

Erstattet silikonet i skohælene med biokompositt. Foto: Paper Province.

 

SKOHÆLER I BIOKOMPOSITT
Patricia Edvardsson driver et dansesenter i Karlstad og ville være med og bidra og gjøre noe konkret i kampen for en mer miljøvennlig verden. Hun bestemte seg for å prøve å skifte silikonet i hælene på skoene som brukes av dansere.

 

Det er fascinerende hva man kan gjøre med en 3D-printer. Målet mitt er å lage en hel sko med råvarer fra den svenske skogen, men jeg begynner med å sjekke om det fungerer med hælen, sier hun.

 

Sagspon og brukte kaffesekker får nytt liv som longboard, padlebord og kajakker. Foto: Øyvind Lund

 

SAGSPON OG KAFFESEKKER BLIR KAJAKKER
Värmlandsbaserte Melker of Sweden gir sagspon og brukte kaffesekker nytt liv som longboard, padlebord og kajakker. Helt siden bedriften begynte å produsere friluftsprodukter i 2015 har ambisjonen vært å gjøre det så miljøriktig som mulig. På The Wood Region har de nå printet ut de første produktene av biobasert materiale.

 

Senere ser jeg for meg at vi produserer flere andre typer produkter på samme måte. Til og med sykler. Mulighetene for produktutvikling er uendelige, sier Pelle Stafshede, adm. direktør og kreativ sjef i Melker of Sweden.

 

THE WOOD REGION finansieres av blant annet Paper Province, Tillväxtverket, Region Värmland og Region Dalarna.

ER DU KLAR TIL Å TA NESTE SKRITT MOT EN GRØNN OG BÆREKRAFTIG UTVIKLING AV VIRKSOMHETEN DIN?

Vi kan hjelpe deg på veien! The Bioeconomy Region har et unikt miljø med flere fremtredende forskningsinstitusjoner, testsentre og kunnskapsgrupper som sammen med næringslivet fører både innovasjoner og utvikling fremover.