SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Den blå papperskjolen är lanserad

Nyheter 2020-03-26

Ökad integritet och färre uteblivna besök hos gynekologen. Det är några av de effekter som nystartade företaget MeCovers vill uppnå med sin pappersbaserade gynkjol som nyligen lanserades på marknaden.

 

– Kjolen är till för att värna patienternas integritet vid blottande undersökningar. Egentligen är det otroligt att ingen tänkt på det tidigare, men jag tror att kvinnor födda före 1980 inte har ifrågasatt situationen tidigare. Men den yngre generationens kvinnor skulle inte acceptera det utan ber om något att skyla sig med, säger grundaren Giselle Essé Hyvönen.

Passar lika bra för män

En färsk Sifo-undersökning visar att drygt 60 procent av tillfrågade kvinnor uppgett att de känner sig obekväma vid ett gynekologiskt besök, och så många som 72 procent är positiva till en lösning för att kunna skyla sig på underkroppen. En statistik som gör det ännu mer tydligt – att MeCovers verkligen behövs. Men det är inte bara kvinnor som kan använda plagget, det passar lika bra för mäns sjukvårdsbesök. Bakom kjolen och bolaget står entreprenörerna Giselle Essé Hyvönen, Karin Vangstad och Helena Levin.

 

– Plagget har en flärp som kan vridas framåt eller bakåt beroende på vilken undersökning som ska göras. Den passar även för bröstundersökningar, då dras den upp som ett linne och flärpen kan läggas över axeln, säger Giselle Essé Hyvönen.

Samarbete med Cellcomb

MeCovers samarbetar bland annat med Cellcomb i Säffle, som jobbar med att utveckla och tillverka miljövänliga engångsprodukter för sjukvården.

 

– Jag är mycket glad över att vara underleverantör till MeCovers. Plagget riktar sig till sjukvården, samma målgrupp som våra produkter, och handlar om en viktig frågeställning med patientintegritet som vi ställer oss bakom. Jag är även glad över att utveckla det värmländska näringslivet. Vi bidrar tillsammans till att bredda marknaden och lyckas de så lyckas vi, säger Henric Nedéus, vd på Cellcomb.

Flera regioner vill testa

Det finns redan ett intresse för att testa produkten, bland annat inom flera regioner. Produkten har till exempel redan levererats till Region Värmlands kvinnoklinik och nyligen blev det klart att Region Skåne vill testa den blå kjolen i delar av sin verksamhet.

 

– Mottagandet av vår produkt har varit väldigt positivt, både från användare, vårdgivare och andra distributörer, säger MeCovers vd Karin Vangstad i en intervju med Sting Bioeconomy.

 

– Region Skåne är en av de regioner som vi nyligen inlett ett samarbete med. Där ska vi tillsammans med forskare sätta upp ett test riktat till ungdomsmottagningar i länet. Det är ett arbete som kräver mycket planering och det är många praktiska delar som ska på plats.

 

Även Västra Götalandsregionen har uttryckt intresse för att testa MeCovers.

 

– Det är nästan lite överväldigande när så många vill testa vår produkt i sina verksamheter. Men för oss är det viktigt att kunna genomföra samarbeten och tester på ett bra sätt, därför kommer vi inte ta oss an fler än vi kan hantera.

 

Texten är tidigare publicerad hos inkubatorn Sting Bioeconomy, där MeCovers ingår.

MeCovers är en gyn- och undersökningskjol framtagen av Helena Levin, Karin Vangstad och Giselle Esse
Hyvönen. Tre kvinnor som identifierat ett behov vid undersökningstillfället hos gynekologen.