SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Huntons miljöfokus från flis till slutprodukt

Nyheter 2020-05-05

Hunton är ett av många företag i Bioeconomy Region som tar vara på skogens resurser på ett hållbart sätt. De tillverkar och säljer bygglösningar som är snälla mot miljön, bland annat isolering gjort av träspån från lokala sågverk.

 

Skogen och skogsindustrin lever i symbios kring Huntons anläggningar i Gjøvik. Den lokala skogsindustrin levererar virke till sågverken, som i sin tur levererar träflis till Hunton där den används för att tillverka klimatsnälla byggprodukter.

 

Råmaterialet kommer från certifierat skogsbruk i Norge. Den bästa delen av trädet blir till byggmaterial. Resten blir träflis. Flisen brukar klassas som den minst värdefulla delen av trädet, men inte för Hunton, där är den en viktig resurs.

 

Bland annat använder de träfibrer från gran för att tillverka isolering med bra fukthanteringsegenskaper och som ger stabil inomhustemperatur – svalt på sommaren och varmt på vintern. Isoleringen har mjuka fibrer och består av mer massa (kg) per kvadratmeter än andra typer av isolering. Detta gör att träfiberisoleringen ljuddämpar väldigt bra.

Nisch som växer i takt med miljömedvetenheten

– Vår isolering har historiskt sett varit, och är fortfarande en nischprodukt, men nischen har vuxit stadigt i och med att människor blivit mer miljömedvetna, säger Arne Jebsen, VD för Hunton till tidningen Skogsaktuellt.

Foto: Hunton

 

Användandet av förnybara råvaror från skogen ger ett lågt koldioxidavtryck. Produkterna lagrar också betydligt mer kol än mängden CO2 som släpps ut under produktionen. Detta ger en positiv CO2-effekt och kan hjälpa byggbranschen att bli en del av klimatlösningen.

Satsning i Gjøvik

Det var 2019 som Hunton öppnade sin andra fabrik i Gjøvik. Den 3200 kvm stora produktionsanläggningen i Skjerven industripark i Gjøvik har byggts av massivträ och självklart har träfiberisolering använts. Fabriken har en kapacitet att tillverka upp till 40 000 ton närproducerad träfiberisolering varje år, i form av isoleringsskivor och lösullsisolering.

 

– Gjøvik kommun har gett rätt förutsättningar och visat att Norges inland är en utmärkt plats för en industri. Här är villkoren mycket bra för att kunna tillverka förstklassiga norska produkter för en krävande nordisk marknad, säger Arne Jebsen.