SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Kläder av trä gör entré i modeindustrin

Nyheter 2020-03-27

Textilindustrin är världens näst mest förorenande industri. Nu ser sig branschen om efter nya, hållbara lösningar som kan rädda dess rykte och klimatet. Kan skogen vara en av lösningarna?

 

Det mest klimatsmarta när det kommer till textil och mode är att minska konsumtionen och använda sina plagg så länge som möjligt. Men när garderoben väl behöver förnyas finns det miljövänliga vägar att gå. Som att köpa second hand eller välja kläder som tillverkats på ett hållbart sätt av material med ursprung från skogen. I klädbutikerna finns redan textiler baserade på cellulosa. Några exempel är viskos, lyocell och modal.

 

The Bioeconomy Regions t-shirtar som används på bland annat mässor är tillverkade av en blanding av viskos (70%) och organiskt odlad bomull (30%).

Klänning med rötter i Bioeconomy Region

I värmländska Kristinehamn finns företaget Renewcell som skapar materialet Circulose av utslitna och återvunna kläder.

 

I slutet av mars blir materialet för första gången tillgängligt för allmänheten i form av en klänning i H&M:s kollektion Conscious exclusive. Klänningen består till 50 procent av Circulose och till 50 procent av FSC-märkt skog.

 

– Det här är en milstolpe för modebranschen. För första gången kommer människor kunna gå in i en butik och köpa kläder gjorda av Circulose – sannolikt världens mest hållbara modematerial. Vi är enormt stolta över att lansera denna innovation tillsammans med H&M Group, ett företag med en djärv hållbarhetsagenda, kommenterar Patrik Lundström, vd hos Renewcell, i ett pressmeddelande.

 

Den blå klänningen lanseras 26 mars på H&M-butiker över hela världen. Foto: H&M

Spindelinspirerat från Finland

En annan god nyhet för branschen kommer från Finland. Där har ingenjörer och kemister inspirerats av spindlar för att utveckla en metod som gör det möjligt att spinna mikrofiber, så kallad nanocellulosa, av i stort sett vilket biologiskt material som helst. Metoden kallas Spinnova.

 

– Vi har testat olika trädslag och har inte sett någon stor skillnad. Men det mest spännande är att vi också kan använda restprodukter från jordbruk, till exempel halm. Det är också cellulosa och när allt slipas till mikrocellulosa ser det lika ut, säger Spinnovas koncernchef Janne Poranen till Yle.

 

Det norska outdoorföretaget Bergans har nu inlett ett samarbete med Spinnova för att producera träbaserade sportkläder utan kemikalier.

 

Bergans nya ryggsäck är tillverkad av träfiber med Spinnovas teknologi, samt en liten del ekologisk bomull.

Omställning på massabruk

En annan aktör som satsar för en mer hållbar textilindustri är Södra. På sitt bruk i Mörrum produceras massa med inblandning av kasserade textilier från bland annat sjukhus och hotell. Ett av de stora hindren för att återvinna textilier är att material oftast mixas. Men med Södras nya teknik kan blandningen av bomull och polyester, som är ett av det vanligaste materialet, separeras och användas till material för nya textilier.

 

– Intresset är fantastiskt stort, inte bara i Sverige utan även i bland annat USA och Asien. Och det är inte bara textilleverantörer som hör av sig, utan även kunder som vill köpa vår nya produkt, säger Johannes Bogren, chef Södra Cell Bioproducts.

Vårdnyttigheter från Säffle

Cellcomb i Säffle tillverkar textil av skogsbaserade material till bland annat vården. En av produkterna är en vårdrock.

 

– Engångskläder inom vården görs ofta i fossila material, men biorocken är gjord av ett så kallat non-wovenmaterial baserat på skogsråvara. Den är tänkt att användas när vårdpersonal utför administrativa sysslor då kläder som används vid patientkontakt har betydligt högre hygienkrav. Men på sikt vill vi även ta fram patient- och operationskläder, berättar Henric Nedéus, vd på Cellcomb, för Skogsindustrierna.

Henric Nedéus på Cellcomb med den nya vårdrocken som har tagits fram i ett forskningsprojekt. Utöver Cellcomb är Wargön Innovation, Högskolan i Borås, OrganoClick, Re:newcell och Stockholm Läns Landsting med i projektet. Foto: Skogsindustrierna.

Modekluster i projektet

The Bioeconomy Region-projektet stöttar innovationer från skogen och har möjlighet att koppla ihop idébärare med industrier, finansiärer, varumärkesägare, finansiärer och andra för att utveckla nya lösningar. Ett exempel på en viktig projektpartner för just textil och mode är klustret Norwegian Fashion Hub som valt att ansluta sig till projektet för att främja innovativa lösningar och produkter för textilindustrin.

 

– Vi kan inte fortsätta reproducera den gamla affärsmodellen. Vi måste hitta andra sätt att skapa lönsamhet som inte skadar vår planet. Vi vet ännu inte vad lösningen är, men kan jobba engagerat och aktivt tillsammans med företag, lärosäten, forskning, teknik, organisationer och myndigheter för att utveckla de nya hållbara lösningarna, säger Norwegian Fashion Hubs vd Linda Refvik.