SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Sågspån och kaffesäckar blir kajaker, longboards och paddleboards

Nyheter 2019-07-08

Värmlandsbaserade Melker of Sweden ger sågspån och förbrukade kaffesäckar nytt liv som longboards, paddelbrädor och kajaker.

 

Ända sedan Melker of Sweden började tillverka friluftsprodukter 2015 har ambitionen varit att göra det så miljöriktigt som möjligt. På samma gång vill man göra oslagbart snygga produkter. En kombination som är utamande att få till.

 

Men med draghjälp från Paper Province och Sting Bioeconomy, samt material- och metodutveckling ihop med RISE Research Institutes of Sweden och testanläggningen The Wood Region, har de snart tagit sig till målet: snygga, 3D-printade longboards, paddleboards och kajaker av biobaserat material.

 

– Längre fram ser jag framför mig att vi tillverkar flera andra typer av produkter på samma sätt. Till och med cyklar. Möjligheterna för produktutveckling är oändliga, säger Pelle Stafshede, vd och kreativ chef på Melker of Sweden.

 

Pelle Stafshede visar upp den första 3D-printade longboarden där man använt Löfbergs uttjänta kaffebönssäckar. Foto: Victoria Österberg

Lokala samarbeten

Melker of Sweden ingår i flera cirkulära och hållbara samarbeten. Med Stora Enso till exempel, som varit med och utvecklat det träbaserade biokompositmaterialet.

 

Löfbergs är ett annat företag som har hakat på. Deras uttjänta kaffesäckar används i produktionen av en 3D-printad longboard som är uppbyggd av bioplast och sågspån från Moelvens lokala sågverk.

 

– Att ta hand om vårt avfall på ett smart sätt är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Vi återvinner i stort sett allt vårt material. En del av vårt kaffe köper vi i de här jutesäckarna och på ett år blir det ungefär 30 000 säckar, säger Löfbergs PR-chef Anders Thorén.

 

Hållbarhet att hyra

Senare i sommar kommer företag och privatpersoner kunna abonnera på kajaker och paddelbrädor.

 

– Det här är vårt koncept för delningsekonomi. Dels för att tillgängliggöra våra produkter på ett enkelt sätt, men också för att det är bättre för miljön att hyra den här typen av produkter, som de flesta ändå inte använder varje dag, säger Pelle Stafshede.

 

– På sikt hoppas vi kunna utöka det här på platser längs med klarävsdeltat, västkusten – ja kanske till och med hela världen.

 

Från vänster: Pelle Stafshede på Melker of Sweden, Susanne Timsjö från ABB och Anders Thorén från Löfbergs. På en pressträff visade de upp material och robotteknik i Melkers showroom i Karlstad. Foto: Annica Åman.