SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Samarbeid skaper fremtidens emballasje

Nyheter 2020-12-07

I The Bioeconomy finnes et stort antall testsentre der innovasjoner får liv. Et eksempel på dette er posen på bildet. Gjennom prosjektet og et samarbeid mellom Sverige og Norge har den klimasmarte snacksemballasjen blitt utviklet.

 

Posen er et konkret resultat som er blitt skapt takket være The Bioeconomy Region. Åtte aktører i regionen har samarbeidet for å utvikle et materiale som er så og si helt fossilfritt.

 

Å kunne teste materiale i virkeligheten og ikke bare i et laboratorium er uvurderlig for innovasjon. Og her har vi dessuten en unik mulighet til å kombinere flere testsentre i regionen for å få en hel prosess, sier Jørgen Ingeberg i Den norske emballasjeforeningen.

 

Kollegaen Kari Bunes er enig.

 

I både Sverige og Norge er det mye kompetanse på dette området, og nå har vi økt nivået over landegrensene for å få enda større effekt. Dermed har vi fått store muligheter innen fornybare ressurser. Skal vi klare overgangen til en sirkulær økonomi, må vi bruke fiberbaserte materialer i mye større grad.

 

FOSSILFRI BARRIERE
Snacksposen som er laget i samarbeid med en norsk varemerkeeier har en fossilfri barriere, det vil si det laget som beskytter maten og gjør at oksygen, fett og aromaer ikke kan trenge ut eller inn. Vanligvis er barrierene laget av fossilbasert plast eller aluminium.

 

Det smarte med dette produktet er at man kan pakke på en god måte og beskytte innholdet i emballasjen. Dessuten kan man gjenvinne den som et papir siden det er så få polymerer i den, sier Per Emilsson i UMV Coating Systems i Säffle.

 

– Dette er et veldig viktig samarbeid. Én enkelt interessent har ikke kompetansen hele veien, fortsetter han.

 

AVANSERT PILOTANLEGG
Mye av jobben har skjedd hos UMV Coating Systems. På deres testsenter, et avansert pilotanlegg, kan tester med ulike bestrykningsteknikker utføres. En annen aktør i samarbeidsgruppen er Seelution, en bedrift i Kristinehamn som produserer et miljøvennlig, gjenvinnbart materiale som brukes til å bestryke papir og papp. Materialet er helt plantebasert og inneholder verken plast eller fossile deler.

 

På et testsenter har man mulighet til å teste materialet uten at det går på bekostning av vanlig produksjon. Takket være dette har vi hatt mulighet til å eksperimentere med ulike innstillinger for å finne best mulig resultat, sier Dag Tryggö, Seelution AB.

 

FREMTIDENS MATEMBALLASJE
Peter Edberg i Paper Province synes at samarbeid som dette er helt uvurderlig.

 

Når de ulike aktørene i emballasjens verdikjede møtes, både de som har behovene og de som kan muliggjøre dem, det er da vi ser klare resultater.

 

– Nå er det viktig at flere hiver seg med og bruker testsentrene som finnes i området for å fremskynde og gjøre bedriftenes steg fra idé til kommersielt produkt enklere.

 

– Vi jobber sammen for fremtidens miljøvennlige matemballasje.