SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Skogligt samarbete för att få rätsida på oljeutsläppen

Nyheter 2019-09-11

Att sanera oljespill kan bli betydligt enklare. Genom att utnyttja naturens egna lösningar har Biosorbe utvecklat en biobaserad absorbent som suger upp olja men avvisar vatten. Tack vare rätt kontakter är produkten nu på väg ut på en lovande marknad.

 

The Bioeconomy Region-projektet kan öppna dörrar för den som vill nå ut med en skogsbaserad innovation. Så blev det för Biosorbe som nyligen tagit klivet från labb till pilotproduktion via projektets kontaktnät. I det här fallet blev dörröppnaren Rottneros pappersmassabruk, där Biosorbe temporärt flyttat in.

 

Från vänster: Magnus Persson, innovationsrådgivare på Paper Province, Kurt Härdig, konsult, samt Erik Josephsson, vd på Biosorbe.

Naturlig sanering

Biosorbes innovation är en absorbent som kan göra oljesaneringar effektivare och miljövänligare.

 

Oljespill från industrier och transporter påverkar miljön negativt samtidigt som de kostar mycket tid och pengar. Speciellt krävande är det att sanera olja från vatten.

 

Det är också kostsamt och sällan särskilt miljövänligt att göra sig av med avfallet som blir kvar.

 

Men ibland har naturen själv de smartaste lösningarna på människans problem och Biosorbe är ett lysande exempel. Deras sanerande produkter bygger på komponenter från naturens egna kretslopp .

Älskar olja men skyr vatten

Processen kombinerar cellulosa med ett antal andra naturliga komponenter för att tillverka en effektiv oljeabsorbent som väcker stor nyfikenhet på marknaden. Metoden har utvecklats i samarbete med forskare på Kungliga Tekniska Högskolan.

 

– Oljan stannar i absorbenten även om det kommer vatten på den och håller sig flytande under lång tid, förklarar företagets vd och medgrundare Erik Josephsson.

Ett givande samarbete

Nils Hauri är direktör för Innovation och strategiska projekt på Rottneros och tycker det är självklart att hjälpa Biosorbe med utrymme, processkunskap och råmaterial.

 

– Vi jobbar med att förädla skogen och tycker det är ett lovande spår för framtida samarbete. Dessutom vet vi hur svårt det kan vara att gå från labb till produktion så det känns bra att kunna hjälpa till. Det är viktigt att tänka utanför boxen, säger Nils Hauri.

Cirkulära affärsmöjligheter

En annan bra sak med produkten är att det mesta av oljan kan pressas ut och återanvändas efter saneringen. Det lilla som blir kvar i absorbenten kan säljas vidare som bränsle till värmeverken.

 

– Det finns ett tydligt intresse från Räddningstjänsten och företag som jobbar med avfall och transport. Nu ska vi skala upp det här och leverera testprodukter till våra beställare. Det här kan bli jättestort, säger Erik Josephsson.

 

Pilotproduktion av den nya absorbenten. Pappersmassan kommer direkt från bruket och blandas med Biosorbes unika tillsatser. Blandningen pressas och torkas för att bli till en pappersliknande absorbent som effektiviserar oljesaneringar på både land och i vatten.