SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Smakrikt och hållbart i Lillestrøm

Nyheter 2020-03-19

Den 3-5 mars var The Bioeconomy Region på den norska produktions- och förpackningsmässan Holdbar. Där fanns branschfolk med koppling till livsmedel och förpackningar för att ta del av nya lösningar och kunskap, bland annat genom ett inköpsseminarium arrangerat av vårt projekt.

 

Branschmässan Holdbar anordnas vart tredje år och är en viktig mötesplats för alla som jobbar med livsmedelsproduktion och förpackningar i Norge. I år hölls mässan samtidigt som den populära matmässan Smak 2020 vilket bidrog till att så många som 25 000 besökare passerade genom mässhallarna i Lillestrøm som bubblade av nya produkter, dofter, smaker och möten.

 

– I vår monter visade vi bland annat upp en testversion av en miljövänlig förpackning som håller på att tas fram med stöd från vårt projekt. Vi hade också med oss gästutställare från det svenska och norska näringslivet med koppling till mat och förpackningar. Exempelvis de svenska testcentren UMV Coating Systems och The Wood Region, de norska klustren Smartpack och Fremtidsmat, samt matforskningsinstitutet Nofima, berättar Emely Sandsjoe, projektkommunikatör.

The Bioeconomy Regions inköpsseminarium blev ett forum för kunskapsdelning och inspiration över lands- och organisationsgränser.

Hållbara inköp

En annan viktig händelse på mässan var det inköpsseminarium som The Bioeconomy Region arrangerade ihop med den norska Emballasjeforeningen. Privata och offentliga inköpare deltog för att prata klimatsmarta lösningar och inspireras av konkreta exempel på hållbara inköp från Sverige och Norge.

 

Bland annat fick publiken tips och kunskap från de svenska organisationerna Klimatkommunerna och Västsvenska Kemi- och Materialklustret. Norska inspiratörer var bland andra Digitaliseringsdirektoratet, Viken Fylkeskommune och Østfoldforskning.

En framtida snacksförpackning baserad på fossilfria råvaror håller på att ta form inom projektets ramar, tack vare ett samarbete mellan olika svenska och norska förpackningsaktörer.

Hållbarhet, cirkularitet och nytänk genomsyrade majoriteten av montrarna på Holdbar och Smak 2020.

Projektdeltagarna Annica Åman från Paper Province och Emely Sandsjoe från Region Värmland testade en sittgrupp av papp hos grannmontern Peterson.

Daniel Ragnarsson fra UMV (till vänster) og Dag Tryggö fra Seelution i The Bioeconomy Regions stand på Holdbar.