SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Termowood fikk hjelp inn på det svenske markedet

Nyheter 2020-12-01

Norske Termowood ser fremtidige muligheter med både eksport til Sverige, og om noen år kanskje også en søsterfabrikk på den andre siden av grensen. Samarbeidet med Paper Province er et godt eksempel på målet til prosjektet The Bioeconomy Region om å skape forutsetninger for små og mellomstore bedrifter for å nå kunder i nye markeder.

 

De fant hverandre i løpet av et prosjektarrangement i Norge i 2017. Entreprenøren Henning Thorsen var til stede for å lytte til interessante forelesninger og utvide nettverket sitt, helst over grensen i vestre  Värmland. Termowood har siden 2013 utviklet og produserer nå en ny type isolert byggeelement, Tewo, som kombinerer krysslimt og massivtre.

 

DET KUNNE IKKE BLITT BEDRE

 

– Mitt oppdrag var å holde ører og øyne åpne for å finne interessante partnere og mål som passet inn i nystartede The Bioeconomy Region, sier Lennart Proper, prosjektleder for delområdet Bærekraftig bygging i tre.

 

– Jeg gikk bort til ham, og det første jeg sa var: ”jeg vil starte en fabrikk i Sverige”, forteller Henning Thorsen.

 

Lennarts bakgrunn innen industrien fanget oppmerksomheten min. Paper Province og alle andre muligheter som ble åpnet er bonusverdier. Tre år senere konstaterer både Lennart Proper og Henning Thorsen samstemt at matchingen ikke kunne vært bedre. Ett av prosjektmålene handler om grenseoverskridende samarbeid og å skape forutsetninger for små og mellomstore bedrifter til å etablere seg på nye markeder.

 

KONTORBYGG I SÄFFLE, DET FØRSTE SVENSKE PROSJEKTET

 

I slutten av juni 2020 leverte Termowood byggelementer fra den norske fabrikken i Hurdal til det aller første prosjektet på den andre siden av grensen. Kontorbyggingen i Säffle er noe konkret å vise frem. Her kan potensielle kunder selv oppleve fordelene med det nye byggesystemet. Et produksjonsanlegg i Sverige står fortsatt høyt på Termowoods ønskeliste.

 

– Dette er veien å gå for oss for å introdusere en helt ny byggemetode, konstaterer Henning Thorsen. Det finnes nå et referanseprosjekt på plass som vi håper skal skape interesse og få oppmerksomhet hos kundene.

 

– Vi fortsetter samtidig å se på mulighetene for en industriell etablering i det vestlige Värmland, noe som vil være en strategisk god plassering, fortsetter han. Avstanden til vår norske fabrikk er riktig, her er det kompetanse på tre og skog og interesse for nye etableringer.

 

– Jeg er tidsoptimist – kanskje er det et anlegg på plass om et par år, ler Henning Thorsen.

 

INNOVASJON FOR EN MER EFFEKTIV BYGGEPROSESS

 

Termowoods innovasjon vil være konkurransedyktig sett fra flere perspektiver – pris, styrke, byggetid og miljø. Byggesystemet Tewo passer til de fleste hustyper og kan kombineres med andre byggematerialer. I markedsføringen fortelles det om 70 prosent kortere byggetid enn på tradisjonelt vis. Dessuten reduseres svinnet fordi det bare leveres nøyaktige mengder byggematerialer.

 

– Dette er en spennende kombinasjon der byggebransjen møter industrien, noe som har gjort samarbeidet vårt ekstra interessant, sier Lennart Proper.

 

Tankemåten med byggeelementer og moduler endrer verdikjeden og effektiviserer byggeprosessen. Vi vil helt klart se en fabrikk her i Värmland.

 

– Vi vet også at Sverige står overfor store behov, blant annet når det gjelder utbygging av offentlig sektor. Kortere byggetider kan spare store ressurser og tre er et levende materiale det er sunt å oppholde seg i, fortsetter Lennart Proper.

 

NETTVERK FOR FORTSATT UTVIKLING OG ETABLERING I SVERIGE

 

Prosjektet har gitt Termowood det nettverket selskapet trenger for å fortsette å utvikle seg og skape plass for både en ny byggemetode og et innovativt produkt på det svenske markedet.

 

– Alt har naturligvis ikke vært enkelt og gått problemfritt hele tiden, sier Henning Thorsen.

 

– Men vi er svært takknemlige for den veiledningen vi har fått. Det har vært en stor vilje tilstede som har bidratt til at vi skal lykkes. Jeg håper og tror at samarbeidet med Paper Province vil fortsette i én eller annen form også i tiden fremover.

 

Tekst: Katarina Averås