SV / EN / NO
Bioeconomy Region

Wood Tube – klimasmarte stendere i papp

Nyheter 2021-01-15

Wood Tube i Karlstad har skapt et unikt produkt som forbedrer snekkernes arbeidsmiljø og bidrar til bærekraftig bygging. De produserer lettvektsstendere av papirmasse. Innovatørene Kurt Härdig og Patrik Kämpe ville finne nye måter å redusere industriens negative påvirkning på miljøet.

 

Ideen om å lage byggstendere av papp viste seg å fungere utmerket etter omfattende tester, og bedriften Wood Tube ble dannet for å realisere den. Senere ble Tobias Söderbom Olsson med i den innovative gjengen.

 

STENDERE MED MANGE FORDELER
Wood Tubes stendere i papp kan brukes på mange områder, ikke minst i produksjon av innervegger. Og det er positivt for alle parter.

 

Bestilleren får et miljøvennlig bygg, byggefirmaet sparer penger og snekkeren får et bedre arbeidsmiljø, sier Tobias og fortsetter:

 

Stenderne er kostnadseffektive, klimasmarte, lette å kappe og jobbe med. Snekkerne slipper tunge løft, sagsponstøv på arbeidsplassen og kuttskader som ellers er vanlig når man kutter metallstendere.

 

Kurt Härdig og Tobias Söderbom Olsson. Foto: Paper Province

Kurt Härdig og Tobias Söderbom Olsson. Foto: Paper Province

GJØR EN FORSKJELL FOR MILJØET
Da Wood Tube gjennomførte en livssyklusanalyse ved hjelp av Karlstads Universitet, viste den at deres stendere slipper ut fjorten ganger mindre karbondioksid enn tilsvarende stendere i metall.

 

Stendere brukes i store volum, slik at vi kan utgjøre en reell forskjell. Stålproduksjon slipper ut mye karbondioksid, og når det gjelder å erstatte tre er fordelen at det brukes mindre materiale. Tre er kjempebra, men man bør kanskje tenke over hvor man bruker det på best mulig måte, som i bærende konstruksjoner eller der man kan se og oppleve det – i stedet for å skjule det inne i en vegg, sier Tobias Söderbom Olsson.

KLAR TIL Å TA NESTE SKRITT? VI HJELPER DEG!

Har du en ide for en bærekraftig innovasjon som du vil teste? Trenger du finansiering eller nye forretningskontakter for å kunne skalere opp virksomheten din?

 

Vi og partnere våre innen Bioøkonomi-regionen kan hjelpe deg som innovatør og gründer til å ta neste skritt mot en mer bærekraftig utvikling. Her viser vi hvilke programmer og tjenester vi har å tilby.