SV / EN / NO
Bioeconomy Region

UMV Coating System: ”Trykket for å finne bærekraftig emballasje har økt enormt”

Nyheter 2021-01-05

Den klimasmarte emballasjen på bildet er utviklet hos blant annet UMV Coating Systems i Säffle. Der finner du én av verdens mest avanserte maskiner for utvikling av fossilfrie barrierer innen matvareemballasje.

 

Trykket for å finne bærekraftig emballasje har økt enormt de siste fem årene. Og det kommer ikke til å bli mindre, sier Tom Larsson, salgssjef i UMV.

 

Barrierer er den beskyttende overflaten som finnes i mange matvareemballasjer og er som regel laget av plast eller aluminium. Å erstatte disse med mer miljøvennlige alternativer er et viktig fremtidsspørsmål. Delvis for å redusere CO2-utslippene, delvis for å gjøre emballasje nedbrytbar og enklere å gjenvinne.

 

Ved hjelp av UMVs pilotmaskin kan bedrifter og andre utføre tester for å utvikle nye, mer holdbare produkter.

 

Det kan for eksempel handle om å bytte ut plast, voks og fluorkjemikalier i emballasje med noe mer miljøvennlig. For å gjøre det må man prøve seg frem, sier Tom Larsson.

 

HELE VERDEN ØNSKES VELKOMMEN

UMVs unike testmiljø brukes av kunder fra hele verden, og bare høsten 2019 har aktører fra fire kontinenter vært der. Personalet er eksperter på emballasje og barrierer, og veileder bransjen i hvilke løsninger som finnes og hva som passer det endelige produktet best.

 

For oss er testsenteret helt uvurderlig. Delvis fordi vi selv kan utvikle nye løsninger, og delvis for kundene våre. En løsning er ikke fasit for andre.

 

Hvis man skal lage en resirkulerbar kaffekopp, må man kanskje gå en annen vei enn om man skal lage et hamburgerpapir, sier Tom Larsson.

 

FOKUS PÅ KLIMASMARTE MATERIALER

UMVs pilotmaskin har eksistert siden 1980-tallet, og det har blitt utviklet mange forskjellige produkter her. Akkurat nå er fokuset å finne klimasmarte emballasjematerialer.

 

For å lykkes er vi helt avhengige av at det finnes sterke aktører som driver utviklingen og jobber sammen. Dels eksperter og testmiljøer som UMV, men også innovatører, forskere og varemerkeeiere. Og ikke minst bevisste forbrukere som stiller tøffe krav til bransjen, sier Peter Edberg, prosjektleder i Paper Province og The Bioeconomy Region-prosjektet.